maandag 29 februari 2016

LA2-6 opdracht ontwerpbureau: uterus instructional design model (UIDM)

Met gepaste trots presenteren wij van ontwerpbureau Did@ctief een ID model voor differentiatie. Het is gebaseerd op de concepten uit Scaffolding en begrippen uit literatuur over differentiatie. Ons kindje heet het Uterus model. We laten aan u de verbeelding over waarom....

Klik hier voor een PNG bestand indien een hogere resolutie gewenst is.

zondag 28 februari 2016

Stand van zaken 28-02-2016

Dit weekend weer volle bak aan de studie gezeten. Ik heb goed kunnen doorwerken en dat is terug te zien in het werk dat verzet is. Ben net klaar en ben erg blij met de stappen die er gemaakt zijn. Van de week volop gezocht naar landelijke (beleids-)kaders, kwalificatiedossiers of sectorspecifieke kaders. Ik heb uiteindelijk het kwalificatiedossier gebruikt dat gebruikt voor diagnosetechnicus motorvoertuigentechniek niveau 4 (ook wel Master Technician niveau) en tevens het lesplan dat geschreven is voor Mazda’s eigen communicatietraining MTC_319. Daarnaast heb ik door het operationaliseren van de concepten de eindtermen kunnen aanvullen met prestatie indicatoren die relevant zijn. Het is dus een mengelmoes geworden maar wel een heel compleet pakket waarbij heel veel aan bod komt.

Vandaag heb ik dat document gebruikt om bij elke eindterm een passende taxonomiecode te plaatsen. Bij elke code behoort, volgens de theorie van Romiszowski, een passende onderwijsmethode (Valcke, 2010). Zo kan een trapmodel gecreëerd worden dat opklimt in competentieniveau (figuur 1).





En nu maar eens weekend houden;)

dinsdag 23 februari 2016

maandag 22 februari 2016

Bezoek innovatieve school 'De Fonkeling'

22-02 is het zover. Een bezoek aan basisschool 'De Fonkeling'. Voor mij even wennen, het laatste bezoek aan een basisschool was ruim 20 jaar geleden en voor eigen gebruik.

Wat meteen opvalt is het gebrek aan klassen of lokalen. Alles is ruim van opzet en er wordt veel gebruikt gemaakt van open ruimtes. Kinderen zijn weliswaar per afdeling ingedeeld op leeftijd maar echte grenzen of gesloten deuren bestaan niet op De Fonkeling.

Na een goed ontvangst werd er een presentatie gegeven over de visie van de school en het geïmplementeerde onderwijs. Er vindt veel differentiatie plaats. Leerlingen die uitblinken hebben de mogelijkheid hun kennis en kunde een stap verder te zetten, kinderen die wat meer moeite hebben om op schema te blijven krijgen begeleiding en coaching. In alle gevallen wordt de leerling betrokken bij zijn/haar eigen ontwikkeling. Dat geldt ook voor de ouders, die bewust kiezen voor deze school en onderwijsvorm. Ouder(s) en kind beginnen minimaal 1x keer per week de dag door samen te werken aan een opdracht op school. Ouder(s) en kind zijn ook beide aanwezig tijdens oudergesprekken. Er wordt gewerkt met een portfolio i.p.v. een rapport, een bewuste keuze om zo meer zicht te hebben op de ontwikkeling en minder de focus te leggen op momentopnames. Dat portfolio is overigs ten alle tijde toegankelijk voor docenten, ouders en de leerling zelf die er altijd iets aan kan toevoegen.

Leerlingen werken gedeeltelijk met instructie en gedeeltelijk zonder instructie, afhankelijk van het rooster. Er wordt een groot beroep gedaan op de zelfregulatie, zelfsturing, zelfstandig werken maar ook samenwerking! En ondanks de leeftijd waren alle leerlingen gemotiveerd bezig met hun eigen projectjes, en bewijs dat ze het dus wel kunnen op deze leeftijd.

De resultaten van de CITO staan gelijk aan die van 'normale' scholen. Uitstromers naar de middelbare school die een aantal jaren op De Fonkeling hebben gezeten zijn positief. Omdat deze school pas bestaat vanaf 2007 zijn de lange termijn effecten van dit type onderwijs nog niet direct zichtbaar. Daar zou ik erg benieuwd naar zijn.

Mooi om te zien dat het ook anders kan. En dat een school met een team van docenten die bewust kiezen voor een andere aanpak daar iets moois van kunnen maken. Anders is niet altijd beter en ik weet ook niet of dit voor elk kind passend onderwijs is. Echter ben ik wel van mening dat dit voor een hele grote groep kinderen een buitengewoon mooie plek is om zich te ontwikkelen en zij daar later de vruchten van kunnen plukken!

Met dank aan David voor het faciliteren van dit inspirerende bezoek!

zondag 21 februari 2016

Stand van zaken 21-02-2016

Na de 3de week van een 28 daagse trainingsmarathon waarbij ik het hele land doorreis om op verschillende locaties te trainen, en werkweken maak van +55 uur, heb ik mezelf dit weekend getrakteerd op een lekker weekendje studeren. Wie heeft er een sociaal leven of vrienden nodig met dit schema? Ik vraag me af of ze me nog zullen herkennen?

Vrije tijd zit er dus even niet in maar ik ben wel lekker opgeschoten. M.b.v. literatuur zijn de hoofdconcepten ‘Feedback’ en ‘Communicatie/gespreksvaardigheden’ geoperationaliseerd. Kortom, deze abstracte hoofconcepten zijn uitgeschreven in waarneembare kenmerken/handelingen.

Nu is het zaak deze waarneembare kenmerken/handelingen uit te schrijven in eindtermen. Bij voorkeur a.d.h.v. landelijke (beleids-)kaders, kwalificatiedossiers of sectorspecifieke kaders zoals Michiel dat schreef in zijn opmerking die hij plaatste n.a.v. het blogbericht: Idee voor herontwerp 2.0.
Nu zit hier een klein knelpuntje, want in ‘trainingsland’ waarin ik opereer wordt niet zo gek veel tot in de puntjes uitgeschreven. Deze week tracht ik verder te gaan met de zoektocht naar uitgeschreven eindtermen en ik heb gelukkig ook al wat kunnen vinden in het materiaal van de Mazda-trainingen.

Na het uitschrijven van de eindtermen worden deze verwerkt in een trapmodel. Voor het concept ‘Feedback’ ga ik het trapmodel van Gagné gebruiken. Voor het concept ‘Communicatie/-gespreksvaardigheden’ het trapmodel van Romiszowoski.

Indien dat klaar is, en dan nadert naar verwachting het einde van LA2 heel hard, wil ik graag nog een aantal (deel)producten maken waarmee ik een doorkijkje geef van het herontworpen curriculum. Ik heb begrepen dat het de bedoeling is dat hierin tevens elementen zoals ‘flow’ en ‘scaffolding’ in terug komen. Het college dat deze onderwerpen behandeld staat gepland voor 14-03-2016.

Wordt dus vervolgd.....

zaterdag 20 februari 2016

dinsdag 16 februari 2016

Idee voor herontwerp 2.0

In het curriculumanalyse komen kortweg twee discrepanties sterk naar voren:
  • Sommige trainingen hebben een sterke theoretische insteek terwijl het beoogde curriculum praktijk georiënteerd dient te zijn.
  • Alle trainingen (behalve MTC_319) worden afgesloten met een theoretische meerkeuzevragen toets.

Er is een gebrek aan constructieve uitlijning (Biggs, 2012; Biggs en Tang, 2011). In dit curriculum is de focus van de gewenste leeruitkomsten en de doceer/leeractiviteiten praktijkgericht maar wordt er theoretische getoetst (punt 2). En in sommige trainingen zijn de gewenste leeruitkomsten praktijkgericht maar zijn de doceer/-leeractiviteiten én toetsing sterk theoretisch georiënteerd (punt 1).

Met de theoretische meerkeuze vragen toets worden niet de vaardigheden getoetst die nodig zijn voor het systematisch diagnosticeren van storingen, omgang met diagnoseapparatuur en juist interpreteren van gemeten elektronische signalen (doorlopende leerdoelen). Volgens Van Berkel en Bax (2013) geeft deze vorm van toetsing vooral het inzicht of de cursist de feitelijke en begripsmatige kennis kan toepassen. Het toetst geen praktische of communicatieve vaardigheden die ook nodig zullen zijn bij het systematisch diagnosticeren.

Na wat sparren met Michiel ben ik mijn idee voor herontwerp gaan bijstellen. In een eerder blogbericht ‘Stand van zaken 02-02-2016: CA + 1ste idee doelbepaling’ heb ik toegelicht de communicatietraining MTC_319 te willen implementeren in de rest van het curriculum, nu is dat nog een losse training. Motivatie daarvoor heb ik toen ook beschreven, en tevens het idee om meer te gaan werken in ‘casussen’ die de cursisten krijgen. De trainer is dan de klant. De cursist dient de juiste vragen te stellen waarna deze begint met systematisch diagnosticeren. Gedurende de training dient er tussentijds verder gecommuniceerd te worden met de klant (trainer), bijvoorbeeld om uit te leggen waarom een specifiek onderdeel vervangen moet worden. Daarbij krijgt de cursist feedback op zijn communicatie vaardigheden maar ook op zijn diagnose vaardigheden. Eigenlijk zijn beide in elkaar verweven. Het een kan niet zonder het ander.

Op het einde krijgen de cursist een case waarbij er geen feedback of hulp wordt verkregen. Kan de cursist uiteindelijk de storing oplossen door juiste vragen te stellen, juist klantencontact en het toepassen van een juiste systematische diagnosestrategie, is deze Master Technician waardig. 

Het werken in de vorm van casussen, waarbij ook aandacht is voor het ontwikkelen van communicatievaardigheden, kan een idee voor herontwerp zijn. Echter is dat enkel de vorm. Belangrijke is wat hierachter schuilt, namelijk de ontwikkelingsdomeinen die cursist alsmede trainer dienen te maken, wil dit het gewenste resultaat geven.
Trainers dienen namelijk op de juiste manier te communiceren met de cursisten als zij de rol van ‘klant’ en ‘feedbackgever’ op zich gaan nemen. De rol van de trainers verandert hiermee sterk en is direct gekoppeld aan de ontwikkeling van de cursist. Feitelijk hangt of staat het met de juiste begeleiding en feedback. Kortom, voor dit herontwerp is het enorm belangrijk om een goed beeld te krijgen waaraan de cursisten, maar ook trainers dienen te voldoen. Welke kennis, vaardigheden en prestatie-indicatoren dienen te worden waargenomen? Welke eindtermen dienen er worden afgedekt? Hoe dient er feedback gegeven te worden? Hoe dienen diagnose gesprekken gevoerd te worden?




De afbeelding hierboven illustreert de wisselwerking tussen trainer en cursist gedurende de case/opdracht. De trappen illustreren de groei van de ontwikkelingsdomeinen (nu nog onbekend) die de trainer (mogelijk) en cursist dienen te maken om tot een goed eindresultaat te komen. 

De volgende stappen zou ik kunnen gaan ondernemen:
  • Begin met het uitwerken van de eindtermen voor beide ontwikkelingsdomeinen (a.d.h.v. literatuur)
  • Dan bepalen m.b.v. een passende taxonomie de trappen daar naar toe (schrijf leerdoelen uit naar eindtermen - vervolgens vanaf begin niveau daar naar toe werken)
  • Vervolgens het herontwerp globaal uitschrijven (hoe zie ik het voor me?)
  • Maak je een voorbeeld herontwerp/product


maandag 15 februari 2016

Curriculum-analyse deel A,B,C + peerfeedback Jolijn

Diverse peerfeedback is al verwerkt. Klik hier voor het CA (deel A+B) en hier voor deel C.

Voor de gegeven peerfeedback klik hier.

zondag 7 februari 2016

Conceptmap: Taxonomie van Romiszowski

Hierbij een mindmap die ik heb gemaakt na het lezen van diverse literatuur over de taxonomie van Romiszowski. Klik hier voor een PNG bestand indien een hogere resolutie gewenst is.


vrijdag 5 februari 2016

Taxonomie van Romiszowski

Na het bestuderen van 12 verschillende taxonomieën heb ik een goed beeld verkregen over de belangrijkste verschillen en toepassingen daarvan. Mijn doel was om een passende taxonomie te vinden op mijn CA en doelbepaling. 

Toen ik aan het lezen was over de taxonomie van Romiszowski viel alles op zijn plek. Ik ben wel blij dat ik deze taxonomie als een van de laatste heb gelezen, want anders was ik per direct gestopt met zoeken. Deze taxonomie is uitermate geschikt voor het beroepsonderwijs. Andere belangrijke motivaties ondersteunen nog verder de keuze voor Romiszowski:
  • Toetsing op vaardigheden: psychomotorische handelingen - reproductieve en productieve vaardigheden
  • Toetsing op kennis: feitelijke en begripsmatige kennis
  • Leent zich goed voor probleemoplossende en geleide- ontdekkende methodes; perfect voor casestudies of simulaties
  • Opgedane kennis en vaardigheden toepassen in nieuwe onbekende situaties; in training en toetsing
Er zijn nog meerdere redenen waarom Romiszowski een geschikte kandidaat lijkt te zijn. De literatuurstudie dusver was nog redelijk oppervlakkig van aard. De bedoeling was om eerst een goed beeld van alle mogelijke taxonomieën te verkrijgen. Voor de volgende stap wil ik mij verder gaan verdiepen in de theorie achter de taxonomie van  Romiszowski. Pas dan wil ik een definitieve keuze maken.








dinsdag 2 februari 2016

Stand van zaken 02-02-2016: CA + idee herontwerp

Vanuit het CA komt sterk naar voren dat de toetsing meer praktijkgerichter dient te verlopen om een betere constructieve uitlijning in het curriculum te verkrijgen tussen de gewenste leeruitkomsten, de doceer/leeractiviteiten en de toetsing (Biggs, 2012; Biggs & Tang, 2011).

Daarnaast kwam uit het CA tevens dat een aantal trainingen praktijkgerichter dienen te verlopen om zo een uitlijning te verkrijgen met de bedoelde en geïmplementeerde visie van het Mazda Master Opleidingsplan, dat een sterke focus op praktijkgerichte trainingen vereist.

Vanuit de MLI werd geadviseerd een keuze te laten vallen op één van deze twee discrepanties omdat LA2 gerealiseerd dient te worden in de 9 lesweken die er voor staan. Keuze is gevallen om de focus te leggen op de toetsing. Motivatie hiervoor ligt in het feit dat de toetsing in elke training terugkomt (behalve MTC_319). De invloed van een positief herontwerp werkt dan door in het gehele curriculum. Kortom, ik verwacht meer te bereiken door een herontwerp te maken voor de toetsing dan een herontwerp te maken voor een aantal trainingen niet voldoende praktijkgericht zijn. Daarbij komt nog eens kijken dat Mazda heeft toegezegd, gedurende mijn presentatie over de voorlopige uitkomsten van mijn CA, dat wij vrij zijn eventuele trainingen aan te passen indien zij hierdoor praktijkgerichter worden. Zie ook mijn blogbericht ‘Presentatie op werkplek n.a.v. curriculumanalyse deel A’ van 30-01-2016.

Een 1ste idee voor herontwerp zou kunnen zijn om de trainingen meer in te richten als ‘probleem gestuurd onderwijs’. Ik moest hieraan denken n.a.v. de opdracht die is uitgevoerd tijdens LA2-3. Daarbij gaven diverse leerteams feedback op elkaars ‘divergent denken’ op een open vraag. Een ander leerteam kwam daarbij met het idee om een soort simulatie te maken waarbij klanten (acteurs) ‘hun’ auto komen brengen die niet naar wens werkt. Ik heb daar deze week nog verder over nagedacht en het zou heel mooi zijn om communicatie vaardigheden te verwerken in de trainingen. Want alle Master Technician trainingen hebben als overkoepeld thema: systematische diagnosticeren. En een goede diagnose begint bij een goed klantengesprek. De juiste vragen stellen, bevestiging van de klacht, en andere informatie is cruciaal. Een simpel voorbeeld uit eigen praktijk is een ervaring die ik had met een klant lang geleden. De klacht: ‘De auto start soms niet’.  Ik als ijverige monteur allerlei metingen verrichten om erachter te komen waarom de startmotor soms niet werkt. Is de startmotor kapot? Krijgt deze geen signaal? Zal de startblokkering soms weigeren? Waarom start die auto nou soms niet? Uiteindelijk bedoelde de klant dat de auto ‘soms niet aanslaat’. Kortom, hij startte wel, maar de verbrandingsmotor sloeg af en toe niet aan. Een hele andere zoekmethode is hiervoor noodzakelijk. Had ik de juiste vragen gesteld, was ik zeker vanuit een andere startpositie begonnen. Kortom, communiceren met de klant, andere afdelingen of directe collega’s is als Master Technician die diagnoses stelt cruciaal! Veel techneuten, en ik wil nu niet gaan generaliseren maar doe het lekker toch, zijn communicatief niet erg sterk. Het zijn vaak introvert mensen. Mijn ervaring kan dat bevestigen en mijn collega’s bij TTA ook. Niet voor niets heeft Mazda in het Mazda Master curriculum MTC_319 verwerkt, dit is namelijk een communicatie training van 2 dagen. Het is een belangrijke vaardigheid om te bezitten als technicus op dit niveau. Wat mij echter hieraan stoort is het feit dat deze training (MTC_319) pas helemaal op het einde van het curriculum wordt gegeven, en ook nog geen toetsing heeft.


Vanuit MMNL, door trainingsmanager Loek, wordt al langer geroepen dat er meer aandacht moet komen binnen de technische trainingen op het gebied van communicatie en klantencontact. Hoe mooi zou het zijn als ik meer praktijkgerichter kan gaan toetsen waardoor er wel een goede constructieve uitlijning ontstaat, meer kan trainen op klantencontact en communicatie tijdens de technische trainingen van het Master Technician traject en niet op het einde, en vervolgens MTC_319 kan laten vervallen, wat 2 dagen scheelt. Kortom, MTC_319 integreren in alle trainingen van het Master Technician curriculum. Daarbij moet gedacht worden aan casussen die de cursisten krijgen. De trainer is dan de klant. De cursist dient de juiste vragen te stellen waarna deze begint met systematisch diagnosticeren. Gedurende de training dient er tussentijds verder gecommuniceerd te worden met de klant (trainer), bijvoorbeeld om uit te leggen waarom een specifiek onderdeel vervangen moet worden. Daarbij krijgt de cursist feedback op zijn communicatie vaardigheden maar ook op zijn diagnose vaardigheden. Eigenlijk zijn beide in elkaar verweven. Het een kan niet zonder het ander! Op het einde krijgen de cursist een case waarbij er geen feedback of hulp wordt verkregen. Kunnen ze uiteindelijk de storing oplossen door juiste vragen te stellen, juist klantencontact en het toepassen van een juiste systematische diagnosestrategie, zijn ze Master Technician waardig. Ik ben van mening dat dit een beter manier van toetsing is dan een theoretische meerkeuze toets die alleen kennisreproductie vereist. Ik wordt enthousiast…..wordt vervolgd.