zaterdag 26 maart 2016

Herontwerp: work in progress

Volop bezig met het maken van materialen voor het herontwerp. Momenteel heb ik een super leuk idee bedacht (vind ik zelf dan).

Cursisten werken aan het oplossen van storingen d.m.v. het aanbieden van casussen. Daarin dienen zijn diagnosegespreksvaardigheden te beheersen en aan de klant de juiste vragen te stellen om deze casus op te lossen. Net als een dokter dat doet bij zijn patiënten. Voorwaarde om verder te komen in het curriculum is het oplossen van de gegeven casussen.

Deze worden altijd opgelost want ze kunnen de trainer altijd om hulp vragen. Dit is echter niet zonder gevolgen, want hiervoor dienen ze punten in te leveren. Gedurende het gehele curriculum wordt namelijk een puntentelling bijgehouden. Ze kunnen ook punten verdienen door de juiste vaardigheden en gedragsindicatoren te vertonen. Maar ook door het oplossen van de casussen. Op het einde van het curriculum worden alle punten bij elkaar opgeteld en de winnaar: die is gekwalificeerd voor de MazTech finale 2016!

Deze prestigieuze competitie heeft normaal gesproken een zware selectie waarbij alleen de beste Master Technicians toegang krijgen. Nu kunnen aanstromende Master Technicians in spe al een plekje veroveren.

Het idee is nog niet helemaal concreet maar dit zijn mijn ideeën tot heden......wish me luck!

maandag 21 maart 2016

The 'pitch'

Vandaag een pitch gehouden omtrent mijn herontwerp. Michiel, Jolijn, David en onze uitgenodigde expert Pieter hebben mij voorzien van feedback. Hoewel mijn verhaal niet echt een pitch was, was het wel een duidelijk verhaal. Dat laatste was zeker niet vanzelfsprekend want mijn herontwerp is niet makkelijk te begrijpen. Een belangrijke reden daarvoor is omdat mijn ontwikkelingsgebied niet in een scholenomgeving bevind.

Naast de feedback punten waarvoor nog wat werk verricht moet worden om deze te verwerken, waren er ook punten waardoor ik mij besefte dat een aantal noodzakelijke elementen al in het herontwerp zitten verweven.....onopzettelijk. Dat is weer een meevaller!

Voor de PPT van de pitch....klik hier.


zaterdag 19 maart 2016

Rol van MLI'er begint vruchten af te werpen

Vandaag de opdracht gekregen om op de werkplek een handleiding of toepassingsgids te schrijven voor toekomstige (jonge) collega trainers. In de handleiding/gids wordt toegelicht hoe zij het 4C-ID model kunnen gaan toepassen in hun trainingen. Precieze invulling hiervan is nu nog onbekend en zal volgende week worden besproken.

Dit is de eerste opdracht die ik vanuit TTA krijg waarmee ik mijn rol als MLI’er kan gaan toepassen. Mijn leidinggevende kwam zelf naar mij toe om te vragen of ik mij hiermee bezig wilde houden. Natuurlijk wil ik dat!


Het bezig zijn met dit soort activiteiten is precies wat mij zo aantrekt dus ik ben helemaal blij met deze eerste opdracht, waarbij ik mijn MLI kennis kan gaan gebruiken om binnen TTA een beter inwerktraject te creëren. 

donderdag 17 maart 2016

Verwerking van feedback op trapmodellen

Afgelopen maandag feedback ontvangen van ‘peers’ en Michiel op de trapmodellen. De belangrijkste feedbackpunten hierop waren:
- Door het gebruik van hyperlinkjes werd het lastig de oplopende complexiteit van de eindtermen te zien
- Er waren teveel lesdoelen voor het ontwikkelingsdomein ‘communicatie/gespreksvaardigheden’
- Formulering van de lesdoelen: beginnen met de actie/werkwoorden

Belangrijkste doorvoeringen die ik heb gedaan n.a.v. de feedback:
- Ik heb de lesdoelen voor het ontwikkelingsdomein ‘communicatie/gespreksvaardigheden’ drastisch ingekort. Hierbij heb ik enkel de focus gelegd op de gespreksvaardigheden die direct nodig zijn voor het stellen van juiste diagnose.
- Hyperlinks verwijderd en veel tijd gestoken in een overzichtelijke afbeelding waarin alles staat
- Formulering van alle lesdoelen flink op de schop genomen

Kortom, alle feedback verwerkt en ik moet zeggen dat ik me hier ook wel in kon vinden. Ik ben tevreden met het nieuwe resultaat en van mening dat er nu een beter trapmodel ligt dan voorheen. Omdat ze nog niet volledig klaar zijn voeg ik nog geen verwijzingen toe.....wordt dus vervolgd!

zaterdag 12 maart 2016

Trapmodellen: klaar voor feedback

Eindelijk de laatste hand kunnen leggen op de trapmodellen voor de ontwikkelingsdomeinen ‘feedback’ en ‘communicatie/gespreksvaardigheden’. Het schrijven van de trapmodellen is een zeer tijdrovende en intensieve klus gebleken. Er waren namelijk geen eindtermen voor deze ontwikkelingsdomeinen. Dat maakte het voor mij een grotere uitdaging dan voor mijn medestudenten, die daarentegen wel konden terugvallen op landelijke (beleids-)kaders, kwalificatiedossiers of sectorspecifieke kaders.

Ik ben als volgt te werk gegaan. Voor het ontwikkelingsdomein ‘communicatie/gespreksvaardigheden’ heb ik de volgende documenten geraadpleegd:
- Lesplan van MTC_319
- Beroepscompetentiesprofiel diagnose technicus/ technisch specialist/ Master Technician autotechniek niveau 4
- Kwalificatiedossier diagnose technicus/ technisch specialist autotechniek niveau 4
- Eindtermen diagnose technicus/ technisch specialist/ Master Technician autotechniek niveau 4

In al deze documenten staat zeer summier beschreven welke gedrag- en prestatieindicatoren technici op niveau 4 dienen te beheersen. Deze heb ik uit de bovenstaande documenten geknipt en herschreven als eindterm. Dat was een behoorlijke lijst geworden die niet praktisch toepasbaar meer was. Ik heb daarom de overlappende eindtermen verwijderd of samengevoegd. Vervolgens heb ik op basis van een literatuurstudie de eindtermen nog kunnen aanvullen zodat het trapmodel ook uitdagend en vernieuwend is, maar vooral ook beter wordt dan elke andere technische niveau 4 opleiding in dit ontwikkelingsdomein. Naar mijn inzicht heb ik nu alles dekkend en nog belangrijker…..ook toepasbaar en geschreven in waar te nemen competenties. De laatste stap was het gebruiken van deze eindtermen in een taxonomie.

Voor het ontwikkelingsdomein ‘feedback’ kon ik naar ruim 12 zoekuren! de conclusie trekken dat hiervoor geen praktisch toepasbare eindtermen voor te vinden waren. A.d.h.v. literatuur en beschreven coaching trajecten op het gebied van gespreksvaardigheden in andere sectoren (psychologie en psychiatrie) heb ik eindtermen kunnen schrijven die ook nu naar mijn inzicht en die van mijn collega Rory (afgestudeerd MLI’er) passend zijn voor onze beroepscontext. Ook deze als laatste stap gekoppeld aan een passende taxonomie.


Kortom, een behoorlijk traject waarvan ik niet had gedacht dat dit zoveel werk zou omvatten. Maar ik ben nu wel enorm blij dat de trapmodellen klaarliggen voor feedback. Deze worden op basis daarvan nog aangepast en dan…..eindelijk……kan het herontwerp beginnen!

Trapmodel: feedback a.d.h.v. de taxonomie van Bloom



Trapmodel communicatie en gespreksvaardigheden a.d.h.v. de taxonomie van Romiszowski











donderdag 10 maart 2016

Docentenfeedback en een voldoende op het CA!

Vandaag de feedback mogen ontvangen van Michiel. De feedback van Michiel komt in grote lijnen overeen met de feedback die ik heb ontvangen van mijn 'peer' beoordelaar Jolijn. Een terechte opmerking was het feit dat de hoeveelheid bronnen die geraadpleegd zijn om het curriculum te analyseren redelijk summier is. Een belangrijke reden hiervoor is het feit dat in 'technische training-land' weinig staat uitgeschreven in vergelijking tot reguliere scholen/opleidingen.

Niettemin vonden beide feedbackgevers de conclusie die uit de analyse voortkwam logisch. Een andere opmerking was dat ik in losse teksten extra toelichtingen/achtergrondinformatie had uitgeschreven die beter in de eerste kolom 'Intended' verwerkt hadden kunnen worden. Daarnaast was mijn visualisatie redelijk 'sober' en had de Prezi er wat vlotter uit kunnen zien.

Maar goed, dat waren de minpunten en tevens aandachtspunten voor de volgende keer. Er zijn gelukkig ook veel pluspunten, en gelukkig overheersen die in het curriculumanalyse waardoor ik met een goed gevoel kan melden dat deze is beoordeeld met een V/G. Een prima beoordeling waar ik alleen maar blij mee kan zijn. Eén is er binnen, nu nog de volgende stukken: de doelbepaling en het herontwerp!


Wish me luck...

zaterdag 5 maart 2016

Conceptmap progressiegerichte feedback

Klik hier voor een PNG bestand indien een hogere resolutie gewenst is.


Brainstormen met collega over herontwerp

Gisteren een goed gesprek gehad met een collega die een aantal jaartjes terug ook de MLI heeft afgerond. Voor het herontwerp dienen trainers vaardig te worden/zijn in het geven van feedback. Momenteel ben ik ideeën aan het opdoen om tot een goed model hiervoor te komen. Hoe kunnen we intern ervoor zorgen dat trainers hier vaardig in worden?

Mijn collega (Rory) houdt zich momenteel vooral bezig met het coachen van trainers en het organisatorisch aspect van onze organisatie. Hij heeft een goed beeld van wat er wel en niet mogelijk is binnen de organisatie omtrent training van trainers. Om die reden wilde ik bij hem eerst meten wat de mogelijkheden zijn. Want mijn uiteindelijk doel is om een herontwerp te ontwikkelen wat ook daadwerkelijk geïmplementeerd kan worden. 

Duidelijk wordt dat het budget hiervoor beperkt zal zijn. Rory ziet wel veel positieve aspecten aan het trainen. Er zijn nog een aantal andere randvoorwaarde die hij benoemd heeft waar ik nu niet verder op inzoom i.v.m. de gevoeligheid van de informatie. Maar belangrijk is het feit dat ik nu een goed beeld heb van wat de mogelijkheden zijn binnen TTA voor trainingsmogelijkheden intern. 

donderdag 3 maart 2016

Mijn flowmoment: Go with the Flow!

Wat is flow? Die vraag kunnen we op twee manieren benaderen. De eerste is volgens de wetenschappelijke definitie daarvan en welke onderzoeksresultaten daaruit voort zijn gekomen. De tweede is de persoonlijke benadering over hoe ik ‘flow’ zie en waarschijnlijk raad je het al, het wordt de tweede.

Iedereen (tenminste daar ga ik vanuit) heeft activiteiten die hij/zij graag uitvoert. En dan bedoel ik niet de leuke opdrachten op het werk of een avondje stappen. Ik bedoel de activiteiten waarvan je gelukkig wordt, waarvan je niet kunt voorstellen dat je ze niet zou kunnen uitvoeren. Dat zijn de activiteiten die je moet ondernemen om flow te creëren.

Flow is voor mij synchronisatie. Het moment waarbij mijn lichaam, geest en de complete activiteit volledig op elkaar zijn afgestemd…..zeg maar ‘gesynchroniseerd’. Ik ben de activiteit, de activiteit is mij. Tijd bestaat niet, mensen bestaan niet, alleen ik........en de activiteit.


Mijn flow momenten ontstaan tijdens het sleutelen en dan met name het in elkaar zetten van motoren of versnellingsbakken. De geur, het gevoel, een druppel olie op de juiste plaats voordat het onderdeel definitief in het motorblok verdwijnt om vervolgens als een ‘gesynchroniseerde’ machine zijn eigen flow moment te maken. En ik, ik sta er dan langs met mijn eigen flow moment, na te genieten met op de achtergrond het knorrende geluid van een motor die net weer tot leven is gekomen.


dinsdag 1 maart 2016

Frustratie dagje

Vandaag een dagje vrij gepland om te werken aan school. Volgens mijn rationele inschattingen lig in verhouding tot de rest van de klas prima op schema maar voor mijn gevoel moet ik toch echt flinke meters gaan maken…..vandaar dit dagje.

Op de planning stond de eindtermen zoeken en uitschrijven voor het ontwikkelingsdomein ‘feedback’. Mocht dat niet lukken dan op zijn minst een goede start hierin maken. Nou……dat doel is nog niet misschien gehaald.

Na het werken van 9:30 tot 17:30 met daar tussenin een pauze van 30 minuten en een paar bakken cafeïne, heb ik welgeteld één literatuur stuk gelezen. Het vinden van (naar mijn mening) goede stukken literatuur valt tegen. Na het lezen van dat ene stuk kwam ik erachter dat de taxonomie van Gagné ook niet gaat werken voor wat ik wil bereiken. Dus dan maar op zoek naar een andere (wel passende) taxonomie. Uiteindelijk sprak Bloom mij om diverse redenen aan, maar goed, dan moeten we ons daar weer in verdiepen. In het kort, van de planning en doelen die ik me vandaag had voorgenomen is dus niet veel terecht gekomen. Persoonlijk een lichtelijke frustrerend gevoel hieraan overgehouden, zeker omdat ik speciaal een dag vrij heb genomen om  meters te maken. Voor mijn gevoel ben ik dan ook niet efficiënt bezig geweest en had ik alles een stuk slimmer kunnen aanpakken, achteraf gezien.....

In contrast daarmee zijn de voorgaande werkzaamheden wel erg efficiënt verlopen dus dat is een troost.

Conceptmap toetsing n.a.v. PPT college LA2-6

Klik hier voor een PNG bestand indien een hogere resolutie gewenst is.