zondag 30 oktober 2016

Virtual Reality tijdens de Dutch Design Week

Gezien mijn onderzoek van LA5 over Virtuel Reality (VR) gaat, heb ik vandaag het bedrijf ENVERSED bezocht tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Voor mijn LA5 onderzoek heb binnenkort een interview gepland staan met één van de oprichter van ENVERSED, en ik wilde graag op voorhand al enige ervaring op doen. Zo blijft het niet alleen bij schrijven over VR;)

Ik had er niet teveel van verwacht, want ik weet dat de ‘graphics’ in VR games tot op heden nog redelijk simpel zijn (omdat VR veel computercapaciteit vraagt). Echter door de koptelefoon, VR bril én controllers die kunnen trillen t.b.v. feedback, zat ik volledig in de game zoals ik dat nog nooit had ervaren. Ik wilde eigenlijk niet stoppen maar mijn tijd zat erop.

De benodigde materilen (computer met zeer goede capaciteit, VR bril, controllers en andere benodigdheden) zijn tot heden voor mij te prijzig om aan te schaffen. Men praat voor een beetje systeem al snel over 3000,- euro. Echter zie ik mijzelf in de toekomst wel een dermate systeem kopen, als de prijzen wat gedaald zijn Terwijl ik absoluut GEEN ‘gamer’ ben!


Voor nu kan iedereen bij ENVERSED tegen een schappelijk tarief VR games spelen met vrienden. Ongeveer 30,- euro p.p. kan men 1.5 uur spelen en het is echt een aanrader!



maandag 24 oktober 2016

Reflectie op begeleidingsgesprek met collega: toepassen van de logische niveaus van Bateson

Voor het onderzoek van LA5 heb ik vier ervaren collega’s benaderd met de vraag of zij bereid zijn mee te werken aan een aantal interviews, zowel schriftelijk, individueel alsmede in groepsverband. De meeste collega’s waren enthousiast en bevestigde meteen hun deelname. Van één collega kreeg ik maar geen bevestiging, ook niet naar een aantal reminder, en dus ben ik gesprek met hem gegaan. Dit heb ik bewust op een rustig moment van de dag gedaan en tevens in een rustige setting. Ik ben er namelijk van op de hoogte dat mijn collega het erg druk heeft. Mijn collega was net terug uit Amerika en had daar te horen gekregen dat hij een prestigieuze rol mag gaan vervullen voor één van onze klanten: Harley Davidson. Dat maakte een mooie gelegenheid om rapport te maken.

Vervolgens merkte ik weerstand op de vraag of hij bereid was voor de afname van de interviews. Mijn collega was niet enthousiast en stelde dat hij het erg druk had. Daarop melde ik hem dat hij t/m december de tijd heeft én dat hij ingepland staat voor de activiteiten. Tijd was dus geen issue. Daarop gaf hij de reactie: ‘Maar heb je mij echt nodig, want ik weet helemaal niets van het onderwerp en ik ben ook geen ontwikkelaar maar slechts een trainer?’. Door zijn reactie moest ik meteen aan de logische niveaus van Bateson denken, die ik een week eerder had geoefend met Sebastiaan gedurende de MLI oefensessies van Skills.

Kennelijk had mijn collega de identiteit dat hij 'slechts' een trainer was. De overtuiging die daarbij hoorde was dat niet geschikt voor deze rol zou zijn én dat hij niet de kennis/vaardigheden had om een goede aanvulling te zijn. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor zijn weerstand/gedrag. Toch kon er ook iets anders aan de hand zijn, immers kunnen mensen A zeggen en B bedoelen. Wellicht verzon hij deze positie omdat hij tegengestelde belangen had of er gewoon geen zin in had. Die gedachte heb ik meegenomen ik mijn reactie, alsmede de logische niveau van Bateson.

Ik heb hem allereerst gemeld dat ik vooraf het interview samen met hem ga zitten om de benodigde theorie door te nemen én dat ik hiervoor tijd ga maken/inplannen. Daarmee pakte ik het niveau kennis/vaardigheden aan. Daarna ben ik ga inspelen op zijn overtuiging dat hij niet geschikt zou zijn voor deze rol, want ik heb de betreffende collega niet voor niets benaderd. De andere collega’s zijn weliswaar beter opgeleid en tevens kundige ontwikkelaars. Maar juist deze collega heeft enorm veel vlieguren en een uitermate sterke praktische benadering/inzicht als het om trainen gaat. Dat is een sterk pluspunt voor mijn onderzoek. Dat heb ik hem ook verteld en daarmee gaf ik hem de overtuiging dat hij juist een aanwinst is, waar overigens niets van gelogen is. Om het af te maken en tevens ook verder in te spelen op zijn identiteit, heb ik zijn kritische houding, die hij van nature heeft, geprezen. Dat is namelijk is grote aanwinst t.o.v. de rest van de groep die, wellicht een beetje overenthousiast naar het onderwerp kijken. Zijn aanwezigheid zet de groep daarmee in balans en aan zijn reactie kon ik zien dat hij dat waardeerde. Daarmee maakte ik verder rapport.


Ik heb mijn collega toen gevraagd om er toch nog eens over na te denken, omdat zijn rol kan bijdragen in onze gezamenlijke TTA visie: kwalitatief hoogwaardige trainingen en onderwijsmaterialen aanbieden voor onze klanten. Daarmee speelde ik in op zijn zingeving waarvan ik weet dat die bij hem heel sterk is. 

Om uit te sluiten of zijn eerdere reactie niet het gevolg waren van A zeggen en B bedoelen (tegengestelde belangen of geen zin hebben), heb ik de deur open gelaten door te zeggen ‘Het blijft jouw eigen keuze, ik zal je er niet op aankijken als je niet mee wilt doen. Echter hoop ik van harte dat je ‘JA’ zegt, want zoals ik heb toegelicht is jouw aanwezigheid een meerwaarde voor mijn onderzoek én dus ook voor TTA’. Mocht mijn collega tegengestelde belangen hebben, heeft hij door mijn reactie een ticket gekregen om alsnog te kunnen uitstappen. Dat deed ik met opzet, want ik heb niets aan een collega die meewerkt aan een interview omdat het moet. Ik wilde dat hij vanuit zichzelf de roeping voelde en ik hoopte door het toepassen van de logische niveaus van Bateson zijn weerstand weg te nemen. Verder kon ik niets mee doen. 

Een halve dag later gaf hij aan mee te willen werken en kwam zelf met een voorstel van datums. Ik ben er heilig van overtuigd dat mijn aanpak een sterke rol heeft gespeeld in zijn bereidheid en nog belangrijker, door deze aanpak kwam de bereidheid uit hemzelf, niet door aandringen vanuit mijn kant. Dat laatste is vooral belangrijk voor mijzelf, want één van mijn valkuilen is het willen overtuigen in dit soort gesprekken. Gedurende dit LA werd ik me daar bewust van doordat mede studenten en ook Gerrie mij hierop wezen. Deze keer had ik dat niet gedaan en met succes. Kenmerkend aan deze ervaring was dat ik pas achteraf besefte dat ik de logische niveaus van Bateson zo consequent had toegepast. Gedurende het gesprek was ik daar niet echt mee bezig (slechts een klein beetje). Wellicht dat de oefensessies daar een belangrijke rol in hebben gespeeld waardoor het toepassen van de Skills steeds meer onbewust gaan verlopen. Ik weet niet of dat goed is. Hoe dan ook, het heeft in deze situatie geleid tot succes!




dinsdag 18 oktober 2016

Oefenen met SKILSSSSS

Nu de kennisdialoog is afgerond was er gisteravond eindelijk wat ruimte op echt aan de slag te gaan met de Skills. Samen met Sebastiaan en Henk hebben we om de beurt onze casus behandeld en daarbij de logische niveaus van Bateson toegepast. Een persoon was observator van tijd én het gesprek. De andere twee voerde het gesprek. De gesprekken zijn opgenomen zodat we hierop later kunnen reflecteren én de vooruitgang kunnen zien. Later gaf ieder aan elkaar feedback. 
  • Stap van het overtuigen af. Zoek de aard van de weerstand op (bijv. op welk niveau zit de weerstand, kijkende naar een van de 7 Logische niveaus?) en probeer d.m.v. vragen er achter te komen hoe de persoon in zijn kracht gezet kan worden zodat deze een aandeel kan leveren in de verandering.
  • In gesprek met Sebastiaan: begin met de stelling ‘Dit heb ik na onderzoek gevonden én zo denk ik erover’ en vraag dan aan de gesprekspartners wat hen ervan vinden.
  • Er zijn meerdere modellen om een gesprek te beïnvloeden (Six secrets of persuasion – Ouder, Kind en Volwassen rollen – De Logische niveaus van Bateson) zodat het de juiste kant op gaat. De kunst is om voor elke situatie de juiste ‘tool’ in te zetten. De ene situatie vraagt om een bepaald model en de andere weer om een ander model.





dinsdag 11 oktober 2016

Netwerken op de Automotive carrièrebeurs

Vandaag hebben ik en mijn collega Danielle op de Automotive carrièrebeurs gestaan in Arnhem. Met onze TTA stand wilde we potentiele nieuwe collega’s werven en lekker netwerken met andere vakidioten. Beide is goed gelukt en een aantal nieuwe contacten hebben zeker potentie voor de toekomst. Ook hebben wij contacten gelegd voor (mogelijke) samenwerkingsverbanden. 


Kennisdialoog Cultuur!

Vandaag onze kennisdialoog over ‘Organisatiecultuur’ gehouden. Eén van de vuilkuilen van een kennisdialoog is het terugvallen in de presentatiemodus. Wij (ik, Lars en Huib) hadden een interactief programma bedacht en met opzet niet veel vastgelegd. Met dit klimaat hoopte wij een aantal randvoorwaarden te creëren om een voedzame dialoog op te starten.  Dat lukt aardig en de feedback vanuit de groep bevestigde dat ook. Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten. Als ik op mijn eigen handelen reflecteer én de feedback van de groep daarin meeneem zie ik de volgende ontwikkelings/verbeterpunten voor mijzelf:
- Laat personen altijd uitpraten (ook als ben ik nog zo enthousiast en wil ik graag informatie delen)
- Probeer minder te sturen. Dit laat een dialoog meer op gang komen
- Timemanagement kon beter
- Aansluiting op volgende kennisdialoog was niet helemaal helder
- Soms herhaalde ik teveel wat al besproken was (dit deed ik bewust maar wellicht is dat met deze groep niet nodig)

De bedoeling is om een veilig en creatieve sfeer te creëren waarin inzichten kunnen ontstaan en worden gedeeld. Mijn toch wat sturende houding kan daarin tegenwerken. Bewustwording daarvan is goed, immers kan ik deze kennis meenemen en toepassen in de volgende kennisdialoog.


Ik ben erg blij met het eindresultaat en heb zeer prettig samengewerkt met Lars, Huib en niet te vergeten de andere kennisdialooggroep: Dennis, Dagmar én Maartje. Zij sluiten met hun kennisdialoog perfect aan op onze kennisdialoog. Met z’n allen hebben we een leuk en verrijkend programma ontwikkeld in een relatief korte tijd. Kortom, weer een zeer leerzame ervaring gedurende mijn MLI carrière én zeker voor herhaling vatbaar!



woensdag 5 oktober 2016

Virtual Reality conferentie

Recentelijk een Virtual Reality conferentie bijgewoond. Er was veel aandacht over het belang van didactiek i.s.m. VR. 

Sprekers waren o.a. Jos Arets, auteur van het boek 70:20:10 - naar 100% performance. Hij sprak over over werken & leren, prestatieverbetering en natuurlijk het 70:20:10 leermodel. Michiel van Eunen was er ook en benaderde leren vanuit een hele andere invalshoek en sprak inspirerend over Gamification en hoe het menselijk leergedrag op positieve wijze beïnvloed kan worden door spelprincipes en speltechnieken aan te wenden in de leeromgeving.

Daarnaast was er veel aandacht voor de ontwikkelingen in VR-techniek én ontwikkelingen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.

Een buitengewoon leerzame en nuttige bijeenkomst waar volop de mogelijkheid was om te netwerken.